על מהות הטוויצ' והאנפה הסינית בפעולה

מיד לאחר חגיגות יום העצמאות, עליתי לרגל לגן הבוטני בירושלים לצפות באנפה הסינית (שם זמני ל-Chinese Pond Herone). בכניסה לגן הבוטני, בינות למאות המבקרים הצטופפו להם טוויצ'רים וצלמים, לצפות בפלא הבריאה המגיע אלינו מסין. מיד נשמעו קולות מתנצלים של אילו שציינו שאינם טוויצ'רים, ואחרים שגינו את התופעה בפולניות מדחיקה. צילמתי ויצאתי עם סט צילומים נאה. יש שכר לפועלי.

האנפה הסינית דנן, הינה עוף נודד שהגיע אלינו מסין. האנפה דנן ידועה בנדודיה ומגיעה מסין לאלסקה, ארה"ב, פינלנד ו…ישראל. . זו הנחיתה הראשונה שלה אצלנו. ישר לגן הבוטני לבריכת הנאוויות הכחולות. נראה כי האנפה הסתגלה לגל הצלמים והטוויצ'רים שפקד את שולי הבריכה. היא מפגינה שעות ארוכות כישורי צייד מופלאים, בצהרים, עם חום היום נחה על מצוף בסביבה או יחד עם אנפות לילה בעצי האקליפטוס.

לאחר מילוי המצבר התיעודי, היה זמן לאינטרקציה. התבוננתי מרחוק בתנועות הציד של האנפה. מיד הבחנתי ב"רוצח מיומן" (זה זכר צעיר לפי דגם הצבע), הנע מנקודה לנקודה ושולה במהירות נאוויות כחולות.התבוננות בתמונות חשפה בפני תופעה מיוחדת שעבורי היוותה את ההצדקה לטוויצ'.

טוויצ' לרבים הוא ניכוס פרטים נדירים כחלק מהארסנאל הצפרי המצביע על רציפות, התמדה ונוכחות בברנג'ה. עבורי האניטרקציה היא המהות. אני איש של תמונה גדולה. באינטרקציה הצפרית, אני בודק ומוצא את העצמי שלי בקשר עם הציפור.

שמתי לב לענייה המרתקות של האנפה הסינית. עיניים צהובות, חודרות, המצויות בתוף קפלי עור צהובים המזכירים אפרכסת ממקדת. בחלק מהתמונות, העיניים מופנות קדימה וממוקדות כאילו במבט בינוקולארי של דורס. מבט שהזכיר לי את מבטו המיוחד הצהוב של הנץ המצוי. באינטרקציה שלי עם עצמי זהיתי את התנועה בין המיקוד במוטרה לצורך הישג, והתנועה למבט רחב המזה מפת שטח. נראה כי לעין מבנה מיוחד, שאינני מזהה כמוהו באנפתיים בארץ. יתכן ויכולת מיקוד זו מייתרת התנהגויות ציד שאנו מבחינים באנפות כמו בתישה, הצלה באמצעות הכנפיים, מערב גבוה ושקט ועוד. יתכן ותכונה מופלאה זו מביאה להתמחות ציד דגיגים קטנים המביאה לצורך בהרחבת איזור התפוצה.

חיפוש מהיר באינטרנט מראה כי אנפות ככלל רואות פרטים פי שלוש מאיתנו בני האדם. יש גם עבודות רבות המראות כי קייימת ראייה בינקולארית אצל אנפות. טווח הראיה מראיה ממוקדת של 24 מעלות, עד ראיה היקפית של 170 מעלות. כמו כן העין של האנפות פועלת כנראה כעדשת "זום" משוכללת. כנראה  טובה הרבה יותר,  ממרבית המצלמות המודרניות המשוכללות. שמחתי לגלות כי פרופ' גדי קציר "שלנו" מאוניברסיטת חיפה ואורנים,  היה שותף לחלק מגילויים אלה.

נחזור לסינית שלנו… האנטרקציה המיוחדת עם העיניים הצהובות המיוחדות של הסינית זיכו אותי בגלוי אישי משמעותי עבורי. זיהיתי את תנועת ה"זום" הזאת בחיי . בעבר התמחיתי בכמה נושאים, אך גם נדדתי למחוזות מרוחקים כדי להשיג שילוב מטרות במרחב הרחב של החיים. כנראה זו גם מהות הטוויצ' עבורי עכשיו.  לקבל מידע על ה"מיוחד", ולנוע אליו ולבחון את מהות האינטרקציה ומשמעותה לחיבור האישי שלי לסובב.

הסוגיה של "האם הטוויצ' ראוי?" אינה מהותית עבורי, מאחר והגילוי החדש באמצעות האינארקציה עם המיוחד, היא המהות. וכדי לצאת מהשגרה המכהה חושים, ראוי מדי פעם לחתור לכיוון ה"אחר" ולבחון האם יש לו נקודת משען מעניינת לגילוי העצמי האישי שלי.

 

מקורות

Eye of the Heron

https://www.karger.com/Article/PDF/113571

 


Comments are closed.