דורסי יום בתעופה
דורסי יום (שם מדעי: Accipitriformes) הם סדרה מגוונת ביותר במחלקת העופות. דורסי היום נפוצים בכל העולם מלבד אנטארקטיקה. בניגוד לרוב הדעות, ייחודם של דורסי היום אינו בכך שהם אוכלים בשר, מכיוון שעופות רבים אחרים עושים כן , כמו חסידות, אנפות, ואף מספר ציפורי שיר. ייחודם הוא דווקא בדרך הריגת הטרף. הם נוהגים לעוט על הטרף, ללכוד אותו בטפרים החזקים שלהם, ולקרוע את הבשר באמצעות המקור המעונקל שלהם.דורסי היום הם מהמעופפים הטובים ביותר. חלק מהם נחשבים לבעלי החיים המהירים ביותר בטבע. בדף זה תמונות דורסי יום בתעופה לזיהוי ראשוני.
עקב עיטי

עקב עיטי

עַקָּב עֵיטִי (Buteo rufinus) הוא מין של עוף דורס בסוג עקב המשתייך למשפחת הנציים. הוא חי ברחבי אירואסיה ובצפון אפריקה וגם בישראל. מספר זוגות מקננים בארץ.

חיוואי נחשים

חיוואי נחשים

חיוויאי הנחשים (Circaetus gallicus) הוא עוף דורס יום ממשפחת הנציים. מקור שמו של החיוואי הוא חיווא, שהוא נחש בארמית. החיוואי מעדיף ךצוד נחשים. זהו דורס מקייץ המקנן בארץ על עצים. החיוואי מרפרף בתעופה במקום ןזה אחד מסימני ההיכר שלו.

עיט גמדי

עיט גמדי

עיט גמדי (Aquila pennatus) הוא מין של עוף דורס קטן ממשפחת הנציים שהוא נודד שכיח בישראל בשתי עונות המעבר. הוא שייך לסוג עיט אך בחלוקות אחרות מופיע כמין בסוג עיט קטן, כמו עיט ניצי. לעיט הגמדי שני מופעים, מופע בהיר ומופע כהה. לשני המופעים נוצות על שרש כף כמו בעיטים.

עיטם לבן זנב

עיטם לבן זנב

עֵיטָם לְבֶן-זָנָב ( Haliaeetus albicilla), מין עוף דורס גדול גוף בסוג עיטם שבמשפחת הנציים. השם ``עיטם`` הוא מיזוג המילים ``עיט`` ו``ים`` המצביעות על מקום חיותו של העוף - בקרבת מקווי מים גדולים. שם המין נובע מזנבו הלבן כליל.

בז אדום

בז אדום

בז אדום (שם מדעי: Falco naumanni) הוא מין עוף דורס ממשפחת הבזיים. הוא דומה מאוד לבז המצוי, אך צבעי הזכר בולטים יותר, והוא חברותי - צד ומקנן בקבוצות. הבז האדום הוא עוף נודד, והאוכלוסייה המקננת מגיעה לארץ בפברואר ועוזבת ביולי. נעשים מאמצים לאושש את אוכלוסייתו בארץ.

זרון תכול

זרון תכול

זרון תכול ( Circus cyaneus) הוא מין דורס מהסוג זרון שבמשפחת הנציים אשר חי באירופה, אסיה ובצפון אפריקה. הזכר בהיר עם קצות כנפיים שחורות. הצבע הבהיר התכלכל נתן לו את שמו תכול.הנקבה מפוספסת.

עזניה שחורה

עזניה שחורה

עזנייה שחורה ( Aegypius monachus) היא דורס היום הגדול ביותר בישראל. העזניה חולפת נדירה בישראל בתקופת החורף. זהו מין יחיד בסוג הנקרא באותו שם. העזנייה השחורה נפוצה לרוחב דרום אירופה ואסיה מספרד ועד יפן, העזניה השחורה מצאת בסכנת הכחדה בחלק האירופי של תפוצתה.

נץ קצר אצבעות

נץ קצר אצבעות

נץ קצר-אצבעות (Accipiter brevipes) הוא מין עוף דורס קטן מסוג נץ ממשפחת הנציים. הוא מתרבה ביערות ביוון, חבל הבלקן ורוסיה. הנץ נודד בלהקות גדולות. תחומי החריפה שלו נמצאים ממצרים עד לאיראן. הנץ נצפה גם בישראל בלהקות של מאות ואלפי פרטים בעונות הנדידה בעיקר בסתיו.

עזניית הנגב

עזניית הנגב

עָזניית הנגב ( Torgos tracheliotus) היא עוף ממשפחת הנציים בסדרת דורסי יום, מין יחיד בסוגו. צבעה חום כהה, צווארה וראשה קירחים וורודים.עזניית הנגב נפוצה בעיקר בערבות העשב של אפריקה ובעבר היה הנגב תחום גבולה הצפוני. העזנייה הייתה העוף הדורס הגדול ביותר שקינן בישראל, עד שנכחדה כמקננת בארץ. פרטים מזדמנים עדיין חולפים בשמי הנגב לעיתים רחוקות.

נשר דרומי

נשר דרומי

נשר דרומי הקרוי גם נשר רופל (Gyps ruppellii) הוא מין בסוג נשר. הנשר הדרומי נפוץ במרכז אפריקה, כולל אתיופיה, סודאן, טנזניה וגינאה. שמו המדעי של הנשר הוא על שמו של אדוארד רופל, זואולוג וחוקר גרמני בן המאה ה-19.שר זה נמצא בסכנת הכחדה חמורה עקב אובדן בתי גידול והרעלה כתוצאה מתרופה שניתנת לבעלי החיים שאת נבלותיהם אוכלים הנשרים. הגיע פעמיים לארצנו. פעם אחרונה 5.2021, נמצא תשוש במבנה בית בהקמהבת``א, לא שרד.

עקב חורף

עקב חורף

עקב חורף ( Buteo buteo) הוא דורס יום חולף וחורף בישראל, ממשפחת הנציים ובסוג עקב. בלעז נקרא עקב אירופאי או עקב מצוי. נצפה לרוב עומד על עמודים, חוטי חשמל ועצמים בולטים בשטח.

רחם מדברי

רחם מדברי

רָחָם מדברי (Neophron percnopterus) הוא סוג של עוף דורס ממשפחת הנציים בו מין יחיד - רחם מדברי או רחם מצוי. ניכר בצבעו השחור ולבן

עיט ניצי

עיט ניצי

עיט ניצי (Aquila fasciata) הוא עוף דורס גדול ממשפחת הנציים. מקנן באזורים בדרום אירופה, באפריקה דרומית וצפונית לסהרה במזרח התיכון . שוכן באזורים הרריים בעלי אקלים צחיח או לח למחצה, מגובה פני הים ועד לרום של 1500 מטר. מקנן נדיר בסכנת הכחדה בארץ.

עיט שמש

עיט שמש

עיט שמש ( Aquila heliaca) הוא סוג של עיט גדול. חורף וחולף לא מצוי בישראל עד נדיר למדי.

בז עצים

בז עצים

בז עצים (Falco subbuteo) הוא עוף דורס מהסוג בז השייך למשפחת הבזיים. הוא מקייץ ומקנן שכיח למדי בחבל הים תיכוני ובנגב הצפוני, וחולף במספרים קטנים על פני כל הארץ. הוא שכיח למדי בצפון הארץ ובמרכזה, בעיקר בנופי פארק ובשטחי עיבוד בהם נישאים עצים. לעיתים חודר בז העצים לתחומי יישובים כפריים ואף לערים.

זרון פס

זרון פס

זֵרוֹן פַּס (Circus pygargus) הוא מין דורס בינוני מהסוג זרון שבמשפחת הנציים אשר חי באירופה, אסיה ואפריקה וגן בישראל.

בז צידים

בז צידים

בַּז צַיָּדִים ( Falco cherrug) הוא עוף דורס מהסוג בז, שבמשפחת הבזיים. תפוצתו ממזרח אירופה ועד לסין כאשר הוא חורף במרכז אפריקה, בעיקר באתיופיה. בארצות ערב בז זה משמש לבזיירות ומכאן שמו העברי. חולף נדיר בארץ.

עיט זהוב

עיט זהוב

עיט זהוב או עיט נשרי (בעבר נקרא עיט סלעים; Aquila chrysaetos) הוא מין של עוף גדול בסוג עיט. זהו עוף דורס מסדרת דורסי היום ומשפחת הנציים והוא טורף-על היכול להתמודד עם מיני טרף הגדולים ממנו. חולף ומקנן בזוגות בודדים בארץ.

נשר אפריקני (נשר לבן גב)

נשר אפריקני (נשר לבן גב)

נשר אפריקני ( Gyps africanus), הידוע גם בשם נשר לבן-גב, הוא מין של נשר של העולם הישן החי במערבה ובמזרחה של אפריקה. אוכלוסיית העולם מוערכת ב-270000 פרטים. ביקור יחיד בארצנו ב-2021.

בז שחור

בז שחור

בז שחור (Falco Concolor) הוא עוף דורס מהסוג בז השייך למשפחת הבזיים.הבז השחור ממקנן בסביבות חמות וצחיחות: צוקים, איים סלעיים קטנים והרי מדבר. תקופת הרבייה היא בסתיו, עם נדידות ציפורים קטנות מהן הבז ניזון. את שאר השנה, מבלה הבז במרחבי דשא, ובמרחבים פתוחים עם עצים. הבז השחור מקנן בישראל בדרום מדבר יהודה, בנגב ובאילת בסכנת הכחדה..

דיה שחורה

דיה שחורה

דַּיָּה מְצוּיָה ( Milvus migrans), מכונה גם דיה שחורה, היא עוף דורס ממשפחת הנציים. נחשבת לעוף הדורס הנפוץ ביותר בעולם.

שלך

שלך

שָׁלָך (Pandion haliaetus) הוא מין דורס יום יחיד בסוגו שבמשפחת הנציים. בעבר נשתייך לבדו למשפחת השלכיים, אך נתברר שהוא שייך למשפחת הנציים. נקרא גם ``עיט דגים``.

נשר מקראי

נשר מקראי

נשר מקראי (Gyps fulvus); על פי האקדמיה ללשון העברית: נֶשֶׁר קֵרֵחַ) הוא מין בסוג נשר. דורס הניזון מפגרים ונפוץ בארצות אגן הים התיכון. מקנן בארץ. בשנים האחרונות מספריו פוחתים עקב הרעלות בצפון הארץ והגולן.

עיט חורש

עיט חורש

עיט החורש בעבר: עיט החורף; (Aquila pomarina) הוא עוף דורס גדול המשתייך למשפחת הנציים. זהו עיט בגודל בינוני. צבע ראשו וכנפיו - חום בהיר; יתר נוצותיו - חומות כהות. ראשו ומקורו קטנים ביחס לעיטים אחרים. על חלקן העליון של הכנפיים מצוי בדרך כלל כתם לבן, וגם בבסיס הזנב נמצא כתם לבן שצורתו כצורת וי (V). שכיח בעונת הנדידה בסתיו.

נץ מצוי

נץ מצוי

נץ מצוי ( Accipiter nisus) עוף דורס. רוב הפרטים בארץ אינם נודדים. כנפיו הקצרות (יחסית לגופו) והרחבות וזנבו הארוך מאפשרים לו לתמרן בזריזות בסיבוך. הוא ניזון בעיקר מעופות ובעיקר שחרורים, אותם הוא דורס באוויר או ``קוטף`` מתוך הסבך ברגליו הארוכות. לעיתים הוא גם לוכד מכרסמים על פני הקרקע.

זרון שדות

זרון שדות

זרון שדות (Circus macrourus) הוא דורס יום השייך לתת משפחת הזרונים שבמשפחת הנציים. זרון השדות הוא הקטן בזרונים המבקרים בישראל, עדין מאוד ודק גזרה. כיום מוגדר בסכנת הכחדה עולמית

בז ערב

בז ערב

בז ערב ( Falco vespertinus) הוא מין של עוף דורס ממשפחת הבזיים.ם חולפי בנדידה מאירופה לדרום-מערב אפריקה. מספרם של הפרטים ממין זה יורד, כתוצאה מציד ומאיבוד בתי גידול. זהו הבז היפה בארץ. הזכר תכול עם רגלים כתומות. הנקבה חומה עם גב אפור.

דיה שחורה (מזרחית)

דיה שחורה (מזרחית)

תת מין אפריקאי של דיה שחורה. נבדלת מדיה שחורה במקורה הצהוב. בקרה באילת מספר פעמים.

בז גמדי

בז גמדי

בז גמדי ( Falco columbarius) המכונה גם בז היונים ולעיתים מרלין הוא מין של עוף דורס ממשפחת הבזיים. בז קטן יחסית, למרות השם אינו הקטן בבזים. לבז הגמדי תפוצה הולוארקטית, נדיר יחסית בארצנו.

איית צרעים

איית צרעים

אַיַּת צְרָעִים (Pernis apivorus), עוף דורס בגודל בינוני (אורכו כ- 55 סנטימטר), ממשפחת הנציים. גב האיה שחום וגחונה אפור כהה עם כתמים. רגליה קצרות ומוצקות, בהן היא חופרת קיני צרעות ודבורים. על מצחה ולחייה קשקשים המגינים עליה מפני עקיצות.

עקב מזרחי

עקב מזרחי

עקב מזרחי הוא תת-מין של עקב חורף. זה הוא אחד הדורסים השכיחים ביותר בעונות הנדידה, במיוחד באביב. מאות אלפי פרטים חולפים בדרום הארץ ובמזרחה והוא הדורס השכיח ביותר לאורך מרבית תקופת הנדידה.

דאה שחורת כתף

דאה שחורת כתף

דאה שחורת-כתף ( Elanus caeruleus) היא מין עוף דורס קטן יחסית, יום מסוג דאה, המשתייך למשפחת הנציים. דאות שחורות-כתף מצויות בעיקר במרחבים הפתוחים של אפריקה ואסיה. בעבר נחשבו הדאות לנדירות, בשנים האחרונות מקנן נפוץ בישראל המרחיב את איזור התפוצה שלו כל שנה. מרפרף במקום וזה אחד מסימני ההיכר שלו.

עיט צפרדעים

עיט צפרדעים

עיט הצפרדעים ( Aquila clanga; לעיתים Clanga clanga) הוא עיט נדיר הנמצא בסכנת הכחדה. בכל רחבי העולם קיימים כאלף זוגות דוגרים בלבד. בישראל חורף מצוי למדי בצפון הארץ ומרכזה. נכון לשנת 2018 מוערך מספר עיטי הצפרדעים החורפים בארץ ב-150 עד 200 פרטים.

בז מצוי

בז מצוי

בז מצוי ( Falco tinnunculus) הוא עוף דורס השייך למשפחת הבזיים. זהו הבז הנפוץ בבזי ישראל, הן כמקנן והן כחולף-חורף ברוב חלקי הארץ, אינו שכיח ביערות צפופים ובמדבריות חשופים. הוא שכיח יותר בחבל הים תיכוני. הבז המצוי הוא דורס סתגלן, ונפוץ בעולם.

זרון סוף

זרון סוף

זרון סוף (Circus aeruginosus) הוא עוף דורס ממשפחת הנציים, מתת משפחת הזרונים ומהסוג זרון. עוף זה חי גם בישראל. זרון הסוף בישראל הוא חולף מצוי, אך נצפו בעבר זוגות מקננים בארץ באזור עמק החולה. זהו הזרון הגדול ביותר בארץ, והוא מצוי בעיקר ליד מאגרי מים ובריכות דגים בצפון הארץ ובשפלה

עיט ערבות

עיט ערבות

עיט ערבות ( Aquila nipalensis) הוא מין עיט במשפחת הנציים. זהו עוף דורס גדול. מאופיין על ידי כנפים ``מרובעות`` בעלות מראה ארוך, כתוצאה מ``אצבעות`` שוות בגודלן. בישראל חולף מצוי בעונות הנדידה..

בז חופים

בז חופים

בז חופים (Falco eleonorae) הוא עוף דורס קטן מהסוג בז השייך למשפחת הבזיים. נפוץ ביבשות אירופה, אסיה ואפריקה ובעיקר בים התיכון. ניתן לראות מספר פרטים בקיץ. בעיקר בגולן ובחרמון. .

איה מצוייצת (איה מזרחית)

איה מצוייצת (איה מזרחית)

איה מצויצת ( Pernis ptilorhyncus), או איה מזרחית (Oriental honey buzzard), היא עוף דורס בגודל בינוני, מסוג איה. נדירה בישראל. מספר פרטים קטן מגיעים בעונת הנדידה.

חיוואי להטוטן

חיוואי להטוטן

חִוְיַאי לַהֲטוּטָן או חיוואי מוקיון או באטלור ( Terathopius ecaudatus) הוא דורס יום בינוני החי באפריקה ומגיע לעיתים נדירות גם לישראל. הוא מין יחיד במשפחתו וסוגו. על אף שמו איננו קשור לחיוויאי הנחשים הנפוץ. מקור השם מוקיון הוא בצבעיו העזים של הבוגר, ובצורת התעופה המתנדנדת שלו.