האתגר של זיהוי ציפור הוא אחת החוויות החשובות והמלהיבות בצפרות. זה נראה קשה ומתסכל, במיוחד אם מצטרפים לצפר מיומן ששולף שמות במהירות האור, כאשר העוף עדין בתנועה. הבשורה הטובה שקhים תהליך אסטרטגי סדור, שהופך את כל העניין לפשוט יותר ומענג. להלך חמישה טיפים לצפייה צפרית מיומנת. הטיפים רומזים על תהליך די ארוך ומלאה. טיפ מס שתיים מצביע על חמיקה מהתהליך האסטרטגי באמצעות מערכות מומחה לזיהוי תמונות. במידה וטיפ זה אינו מספק את הסחורה אין מנוס מכניסה לתהליך אסטרטגי די ארוך. כאן הבשורה הטובה. פעם עברת את התהליך הארוך. זיהוי עוף זה יקבע בזיכרון לאורך זמן. אז נתקדם לחמשת הטיפים:
טיפ מס' 1- השתהו
צפר מיומן משתהה. הוא משקיע זמן באינטראקציה עם הציפור. הוא משתדל להתקרב לעוף כאשר הקרבה היא פיזית במסתור או בהתגנבות. צפרים נמנעים מתנועות חדות ומנמיכים צללית בישיבה. לרוב הם ישתמשו בציוד אופטי איכותי כמו משקפת וטלסקופ מגדיל. לזיהוי מיטבי יש צורך בהיכרות אינטימית עם פרטי המבנה של העוף. לכן, אין לצפות בציפורים ללא משקפת מעולה המאפשרת תצפית מעולה. בחלק מהמקרים כדאי לצלם תמונת תיעוד (לעתים איכותית למחצה) עם מצלמה משוכללת בעלת טלה-זום ולבחון את התמונה בבית. בעלי הטלסקופים המשוכללים יכולים לתעד עם סמארטפון ב"דיגיסקפינג" צילום דרך הטלסקופ, או אפילו דרך עינית אחת של משקפת ואח"כ לזהות את הפרטים מול מגדיר בבית. זיהוי הפרטים והגעה לשם עוף וודאי היא פעולת חקר וגילוי מענגת ממש כמו איסוף עדויות במז"פ. הוכחה וודאית בתמונה, המבססת זיהוי מינים נדירים, נתפסת ברמה המקצועית כאמינה יותר וראויה. זו גם דרך להתבססות הצפר המתחיל בקהילה הצפרית.
טיפ מס' 2- הפעילו "מערכות מומחה לזיהוי ציפורים"
ניתן לקצר את תהליכי הזיהוי באמצעות מערכות מומחה לזיהוי ציפורים אנושיות וממוחשבות. לכל צפר מתחיל יש "גורו" אחד או יותר אליו יצטרף בשטח, או ישלח תמונות לזיהוי מהיר. בחוסרם של מומחים אלו ניתן להשתמש בקהילת הצפרים ברשתות החברתיות, שם ניתן לשלוח תמונה ולבקש סיוע. צפרים מיומנים נהנים לענות ולהפגין סטטוס ידע. הזיהוי באמצעות שאלה ברשת החברתית והתייעצות עם קהילת המומחים טובה יותר, מאחר והיא פותחת דיונים מקצועיים על התמונה. הנועץ, אל לו להסתפק בשם שנזרק על ידי מומחה. עליו לשאול את שאלת מיליון הדולר בצפרות "לפי מה קבעת?" שאלה זו תכריח את המומחה למתיחת איברים מלמדת, שתאפשר לנועץ להתמחות אף הוא.
בשנים האחרונות נתברכנו במערכות מומחה לזיהוי תמונות המספקות לנו תשובות מצוינות. אפליקציית Google Lens מזהה היטב עופות באמצעות השוואה למידע המצוי בגוגל. אפליקציית- (Merlin" (https://merlin.allaboutbirds.org" של אוניברסיטת קורנל עושה זאת מקצועית באופן נהדר. האפליקציות האלה חינמיות ונותנות תשובות ברמת דיוק הולכת ועולה.
נדבך אחר בצפרות הוא השימוש במגדירי ציפורים. יש מגדירים ממגדירים שונים כמו מגדיר הצלליות המצורף באתר זה. השימוש במגדיר- אסור שיתבצע מוקדם מדי. המגדיר ייפתח לאחר עבודת הכנה מדוקדקת המוצעת כאן. מגדיר מצוין באנגלית הוא אפליקצית קולינס. מגדיר ספר נחשב בארץ הוא "לקסיקון מפה, הציפורים, המדריך שלם לציפורי אירופה וישראל" בהוצאת מפה.
טיפ 3- הכירו את "שפת הזיהוי"
חובתו של צפר ללמוד את השמות השונים של איברי העוף טרם יתחיל בפעילות זיהוי. השקיעו בהיכרות מדוקדקת. לעופות איברים מיוחדים כמו "שורש כף", אברות, שלישוניות, דונגית, כינויי צורה מיוחדים ועוד…שפה משונה שרק יודעי חן מכירים אותה. חובה להתחיל ללמוד שפה זו. השימוש בה בקרב צפרים נפוץ , ויש צורך לתקשר באמצעותה היטב.
טיפ 4- השתמשו באסטרטגיית הזיהוי המקובלת
אסטרטגיית הזיהוי על פי תפיסתנו כוללת חמישה שלבים עוקבים עליהם יש צורך לבסס את הזיהוי , ואלו הם:
שלב ראשון- גודל וצורה:
זיהוי מתבסס קודם כל על גודל וצורה של העוף. לכאן נוסיף טיפ חשוב. התבוננו בעוף וחקרו את צורתו ולא במגדיר.
א. גודל- זיהוי גודל וצורה על ידי צפר לא מיומן, ראוי שייעשה בבית על סמך תמונה. הזיהוי יתבסס יותר על צורה פחות על גודל. בשדה הגודל מתעתע ותלוי מצב של קרבה, עונה, זוויג ועוד… הגודל עלול להטעות. לרוב נחלק את העופות על פי גודל עופות מוכרים:.
דרור
יונה
עורב
אנפית בקר
חסידה
ב. צבע- הצבע יקבע על פי הצבע הכללי השולט. כתמי צבע, צבעי כיפה וראש, צבעי זנב וכו' לא יקבעו את הצבע הכללי. צבעי היסוד:
שחור
לבן
אפור
בז'
ערמוני
חום
ג. צללית- הצורה היא סמן טוב יותר ולרוב נגלית לעינינו הצללית. למרבית העופות צללית אופיינית, המאפשרת זיהוי גם בתנאי ראות קשים. צפרים מתחילים מזהים אף הם צלליות אופייניות שכיחות לא רע. צללית של דורס בתעופה, תרנגולאי על הקרקע, ציפור שיר ועוד.
הצלליות האופייניות הן:
דמויי שחף, דורסי יום, עופות מזדקרים במים (קורמורן), דורסי לילה, עופות על ענפים, ארוכי רגל (חסידה, אנפה), דמויי ברווז, עופות קרקע, מהלכים במים רדודים, דמויי יונה, תרנגוליים, דמויי סנונית. צלליות אלו הן הבסיס למגדיר הצלליות שהוספנו כאן.
ד. תנועה ופעילות (בעיקר דינמיקת תעופה)- דאייה (דורסים), חתירה (סנוניות), גלישה (נץ), רפרוף (צופית), מעוף גלי (ירקונים), חבטות כנף (חוגלה), תעופה במבנה (עגורים) ארובטיקה (סיסים), ריצה (חופמים), חיטוט במים (ביצניות), שחייה (ברווזים).
ה. צורת זנב- תשומת לב מיוחדת תינתן לזנב. צורת זנב הנה פרט בעל חשיבות מרובה לזיהוי ואלו הצורות השכיחות: זנב מאורך, זנב מעוגל, זנב מרובע, זנב קדוד, זנב מעוין, זנב ממוזלג, זנב קצר, זנב מחודד.
ו. צורת כנף- ארוכה, צרה, רחבה, מחודדת, מעוגלת, בעל אצבעות (אברות), קצרה.
ז. קול- קולות העופות ושירת הציפורים הנם אמצעי זיהוי המקדים את זיהוי מראה. זו התמחות מיוחדת. ניתן להשוותה למגדירי הקולות המצויים במאגרים ממוחשבים, כמו קולינס או אתרים מיוחדים. הקולות האופייניים ביותר הם: קול גבוה, דמוי חליל, שריקה, זמזום, סלסול, ציוץ, נקישה, צליל מתחלף (יודל), קרקור, תיפוף, קול צרוד, נשיפה, דמוי דיבור, מאנפף, צפירה, קול מורכב ועוד.. במגדירים נוהגים לרשום את תבנית הקול במילים. לדוגמה, קול העורב נרשם כ-"קררע קררע, קררע".
ח. בית גידול- חורשים, יערות, איזורים עשבוניים, שדות חקלאות, מגורי אדם, מדבריות וערבות, מצוקים, הרים גבוהים, אחו, ביצה, בריכות דגים, חופים, איזורים סלעיים בים, אגמים, נהרות ונחלים, מליחות, ים פתוח.
ט. סימנים מיוחדים- פרטים אנטומיים מיוחדים, יחסי צורה חריגים, איברים בולטים,נוכחות דורבן ועוד..
י. התנהגויות מיוחדות- תנועות זנב, כנפים, מחוות גוף, טקסי חיזור ועוד…
סימני דרך אילו נראים מורכבים ולא ברורים. צפר מתחיל יחוש כי הוא בחזקת "זה שאינו יודע לשאול…". כאן ניתן לנחם בהתנסויותם האישיות של צפרים רבים בתחילת דרכם. ככל שנצברו יותר "שעות מנוע" צפריות הפכו השאלות ליותר ויותר אוטומטיות. היכרות עם המבנה של ציפורים והסלנג הצפרי יסייעו לקיצור זמן הלמידה.
רק לאחר ביצוע תהליך היכרות מעמיק זה המקום לפתוח לראשונה את המגדיר ולדפדף בו, למצוא את התמונה המתאימה ולקרוא. סימני הזיהוי המופיעים במגדיר צריכים לקבל אישוש מסימני הזיהוי שלכם.
שלב שני- דינמיקת תעופה:
בשדה ראוי לשים לב לתנועה ופעילות, במיוחד לדינמיקות תעופה המהוות סימן מהיר ומובהק. רפרוף במקום, מעוף גלי, דאייה לעומת חתירה וכו'. זהו סימן חשוב המקבע זיהוי נכון. לעתים תהווה התנועה מהלך זיהוי מנצח. רפרוף הפרפור או החיוויאי ותנועת הזנב של ביצנית לבנת בטן אופייניים ומקבעים זיהוי מהיר.
שלב שלישי- ניצוי ופרטים אנטומים בעלי דקויות אבחון:
הכוונה לפעולות מעמדת המומחה המיומן המגדיר ברמת רזולוציה של מינים ותתי מינים. מומחה זה ישכלל ידיעתו על ידי בחינת פרטים אנטומיים המצריכים ידע רב. בעיקר מבחינת אברות הכנף, ניצוי השלישוניות אורך השרש כף, דגמי צבע ועוד.. כאן יש לזכורף: זיהוי הניצוי- ראוי שייעשה על פי התצפית ולא על פי המגדיר. התבוננות מוקדמת מדי במגדיר עלולה להטות את הצפר המתחיל מהמסילה. ראשית חכמה תצפית ובחינת "מה יש.."
שלב רביעי- נתונים:
צפרים מיומנים יסננו מינים לפי נתונים ידועים. לדוגמה, שרקרק מצוי יופיע באביב ויחלוף בסביבות תחילת אוגוסט. מידע זה ימנע זיהוי שרקרקים מצויים בחורף. צפרים מיומנים, המכירים ע"ס ניסיון פרטי מידע, יפעילו סינון נתונים זה כבר בשלב הראשון. עם כל זאת יש יוצאים מהכלל. לדוגמה, בקיץ זה נכחו מספר אדומי חזה בארצנו. זו תופעה נדירה שאינה רשומה ב"ספר". נתונים תומכי זיהוי הם: שפע ותפוצה, אזור התצפית, שדה, מצוק, ברכת מים, חודש, זמני נדידה, יום בתקופת הנדידה (דיוק אופייני לחלק מהמינים), טמפרטורה, צורת תרמיקה, זמני רבייה, דו פרצופיות סקסואלית, ועוד. יש נתונים גם לנוצות, ביצים, קנים, צנפות , עקבות, קולות ועוד.
שלב חמישי- התנהגות אופיינית:
התנהגות העופות מכילה בחובה רמזים מצוינים . ראוי לתת להם תשומת לב. סימנים אילו יבלטו, לרוב, ויאפשרו זיהוי מהיר. בין הסימנים ההתנהגותיים האופייניים ניתן למנות את: השמעת קול אופיינית, תנועות מיוחדות, התנהגויות מיוחדות, טקסי חיזור, צורת האכלת צאצאים ועוד. כאן המקום להזכיר את חשיבות רפרטואר הקולות של העוף. ראוי להשוות למאגרי מידע של קול ומגדירים ממוחשבים הכוללים קולות. לעתים נשמע רק את הקול ונגדיר על פיו. מאגר קולות מצוין נמצא באתר- https://www.xeno-canto.org. צפרים משתמשים רבות במאגר זה.
טיפ 5- מספר הערות חשובות
א. בפעמים הראשונות בהן תעבדו עם מגדירי שדה הימנעו מקביעה פסקנית טרם זמנה. בחנו והמשיכו להתבונן באפשרויות המצויות במגדיר ופסלו אותן, גם אם אתם משוכנעים בקביעה. לעתים תמצאו משהו מתאים יותר.
ב. זו לא בושה להתייעץ עם מומחה. לאחר ההגדרה התייעצו עם מומחה או קהילה בדבר נכונות הגדרתכם. יש למידה ענקית בתקשורת כזו.
ג. אם אין דמיון מובהק לציורי המגדיר- נהדר! זכיתם בעוף ראוי. אתגר זיהוי מקפיץ את האדרנלין הצפרי. המשיכו לחקור והתייעצו עם מומחים.
ד. אם יש דמיון לציורי המגדיר אך הדימיון חסר מעט: בחנו את התמונה עם מגדירים אחרים ותמונות ברשת. לעתים שינויים בין זכר ונקבה, צעיר ובוגר, עונות השנה מרחיבים את המראה ה"אידיאלי" של העוף. לרוב, הציפורים ייראו בשדה שלא במיטבם. בחנו כל ציפור לגופה.
ו. הימנעו מקביעת זיהוי על מופע ומראה בלבד. מופע משתנה ותלוי מצב. הוסיפו שכבות נתונים, קולות, התנהגות ועוד…
ז. פתחו את המגדיר אך יותר מזה פתחו את התודעה. היו קצת "לא יודעים" והעיקר ספקנים. עמדה זו תביא הרבה מאד גילויים פורצי דרך לכם ולאחרים. לעתים הקיבעון המחשבתי המלווה ידע מעמיק מונע מדברים נפלאים להתבטא. חוקר הוא ספקן מקצועי. אמצו את הספקנות לצפרות חוקרת מהמדרגה הראשונה.
הכי חשוב לזכור שכל צפר טועה. הלמידה המרתקת ביותר של כולנו היא מהטעויות שעשינו. במקום בו מצויה הטעות יימצאו המינים המרתקים והנדירים אותם נפגוש. היו במקצת "לא יודעים" והעיקר פתוחים, וייפתח לפניכם עולם נפלא של חוויות מפגשים מהסוג השלישי עם ציפורים.